Αν και εσύ φτιάχνεις ή θέλεις να ανακαινίσεις την κουζίνα του σπιτιού σου, σίγουρα θα σου έχει μπει το ζιζάνιο της αβεβαιότητας για το αν θα πρέπει να κάνεις μια κλασική κουζίνα, μέσα στην οποία πιθανότατα μεγάλωσες ή μια πιο μοντέρνα όπως επιτάσσει το σύγχρονο design. Όταν επιλέγετε κουζίνα πρέπει πρώτα να έχετε καταλήξει στο ύφος της, ώστε να κάνετε την αναζήτηση ευκολότερη: ο παραδοσιακός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από περίπλοκες λεπτομέρειες, χρήση ζεστών φυσικών υλικών όπως πέτρα και ξύλο, και ένα γενικότερα κλασικό ύφος. Από την άλλη πλευρά, ο μοντέρνος σχεδιασμός είναι μινιμαλιστικός, με γυαλιστερές επιφάνειες και απόλυτες -αλλά κομψές γραμμές. Πώς να απαντήσετε στο ερώτημα: «ποιο να διαλέξω;»

Σκεφτόμαστε και πράττουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε, είναι η χρήση της και τι μας εξυπηρετεί από άποψη πρακτικότητας σε σχέση με το διαθέσιμο χώρο μας. Για παράδειγμα κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε μεγάλο τραπέζι (συνήθως οικογένειες) στην κουζίνα ή άλλοι απλώς ένα πάσο (συνήθως εργένηδες ή ζευγάρια χωρίς παιδιά). Κάποιοι έχουν πολλά πράγματα και θέλουν η κουζίνα να έχει ντουλάπια μέχρι το ταβάνι για να έχουν πολλούς αποθηκευτικούς χώρους ή άλλοι την θέλουν όσο το δυνατόν πιο λιτή (πιστεύω οι ορκισμένες νοικοκυρές δεν υπάγονται σε αυτή την κατηγορία).

Η λύση στο πρόβλημα μας: Συνδυασμός κλασικού και μοντέρνου στοιχείου

Η λύση είναι μια κουζίνα που συνδυάζει κλασικά και μοντέρνα στοιχεία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα inox πόμολα σε μοντέρνα γραμμή, όταν τα κυρίαρχα υλικά είναι κλασικό ξύλο. Μια άλλη λύση, που είναι και αρκετά στη μόδα τον τελευταίο καιρό, είναι οι πόρτες των ντουλαπιών να σχηματίζουν τα φυσικά νερά και τους ρόζους του ξύλου.

Αυτό είναι μια νέα τάση που ,όμως, ταυτόχρονα παραμένει κλασική. Μπορείς επίσης να συνδυάσεις μια πιο παραδοσιακή κουζίνα με inox συσκευές, χρωμέ μπαταρίες, φωτιστικά και μεταλλικές λεπτομέρειες ή να το παίξεις σε διπλό ταμπλό, επιλέγοντας τα ντουλάπια σε σκούρο δρυς και τα πορτάκια με κάποια εκτύπωση ή τζάμι.

Όποιο στυλ και να διαλέξεις, μοντέρνο ή κλασικό, να θυμάσαι πως θα πρέπει να ταιριάζει σε σένα και να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα μέσα σε αυτό, γιατί θα περνάς πολλές ώρες εκεί και μάλιστα μια ώρα, την πιο σπουδαία, την ώρα της μαγειρικής δημιουργίας!