Το ξύλο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά στον κόσμο, και σχεδόν οποιοδήποτε είδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ξύλινων επίπλων. Κάθε τύπος ξύλου έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία με τη σειρά του μπορούν να προσθέσουν διαφορετικούς βαθμούς ζεστασιάς, έμφασης και ομορφιάς στη γύρω διακόσμηση.

Σκληρά vs Μαλακά

Τα σκληρά ξύλα προέρχονται από πλατύφυλλα δέντρα (φυλλοβόλα δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους κάθε χρόνο και παράγουν σπόρους) ενώ τα μαλακά δέντρα προέρχονται από κωνοφόρα δένδρα (δέντρα που έχουν βελόνες και δεν παράγουν σπόρους).τα οποία παράγουν πυκνό ξύλο. Τα αντικείμενα από σκληρό ξύλο είναι πιο πιθανό να αντέξουν χρόνια φθοράς. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκληρά ξύλα πάντα σκληρά, η λεύκα είναι ένα παραδείγματα. Τα σκληρά ξύλα έχουν συνήθως πολύ πιο σκούρο χρώμα και τα μαλακά ξύλα είναι συνήθως πιο ανοιχτόχρωμα.Τα σκληρά ξύλα είναι συνήθως πιο ακριβά από μαλακά ξύλα, όμως και τα δύο είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην βιομηχανία επίπλων

ΣΚΛΗΡΑ ΞΥΛΑ
  • Μαόνι
  • Καρυδιά
  • Δρυς
  • Φλαμουριά
  • Σημύδα
  • Σφεντάμι
  • Κερασιά
ΜΑΛΑΚΑ ΞΥΛΑ
  • Ελατο
  • Κέδρος
  • Έλατο

Δημοφιλή είδη ξύλου

ΟΞΙΑ

Η οξιά είναι ένα σκληρό, ισχυρό και βαρύ ξύλο. Έχει μία λεπτή και σφιχτή υφή. Το ξύλο οξιάς έχει πολύ ελαφρύ χρώμα και έχει μεγάλη αντοχή. Είναι ένα δημοφιλές ξύλο για έπιπλα και θα δώσει στο δωμάτιό σας ένα ζεστό αίσθημα. Με το ομαλό φινίρισμα αποκτά μία όμορφη γυαλάδα.


ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Η βελανιδιά είναι ένα πολύ δημοφιλές ξύλο, είναι πολύ σκληρή και βαριά. Είναι γνωστό ότι έχει υπέροχη ανοιχτή σήμανση των ρόζων ξύλου. Η βελανιδιά μπορεί να αγοραστεί σε δύο αποχρώσεις, λευκή, η οποία είναι χρώματος γκρίζου / καφέ χρώματος ή κόκκινη, η οποία είναι πολύ παρόμοια αλλά με εμφανή κοκκινωπή απόχρωση.


ΣΦΕΝΤΑΜΙ

Το ξύλο σφενδάμνου είναι πολύ πιο ανθεκτικό και βαρύτερο. Καθώς είναι τόσο ανθεκτικό στην υγρασία, είναι το ιδανικό ξύλο για να αντέχει χρόνια φθοράς. Το ξύλο σφενδάμνου έχει χλωμό χρώμα και έχει φυσικές στροφές και ξύλο. Μπορεί εύκολα να δεχτεί οποιοδήποτε είδος χρώματος ή βαφής.


ΠΕΥΚΟ

Το πεύκο είναι πολύ προσιτό και ελαφρύ με ένα απαλό φινίρισμα το οποίο είναι ιδανικό για χρώση. Είναι λιγότερο ανθεκτικό ξύλο σε σύγκριση με τα σκληρά ξύλά όπως το σφενδάμι ή η βελανιδιά. Το πεύκο συνδυάζεται καλά με άλλα ξύλα, καθιστώντας το ιδανικό αν ψάχνετε για έπιπλα που θα ταιριάζουν με τα υπάρχοντα κομμάτια στο σπίτι σας.


ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ

Η φλαμουριά είναι ένα σκληρό ξύλο το οποίο είναι γνωστό για τις εξαιρετικές ικανότητες κάμψης του. Χρησιμοποιείται κυρίως για λυγισμένα κομμάτια επίπλων, όπως καρέκλα με καμπύλες πλάτες. Η φλαμουριά είναι ανοιχτό καφέ χρώμα με ευθύγραμμη υφή.


MAONI

Το μαόνι είναι ένα ακριβό σκληρό ξύλο και ποικίλει σε χρώμα από ένα μεσαίο καφέ έως ένα βαθύ κόκκινο καφέ, ανάλογα με την ηλικία του. Πρόκειται για ένα πολύ παραδοσιακό, ευπροσάρμοστο και δημοφιλές είδος ξύλου.


ΚΑΡΥΔΙΑ

Η καρυδιά είναι ένα σκληρό ξύλο και είναι γνωστό για την αντοχή του, με ευαίσθητη υφή και πλούσιο σε σοκολάτα καφέ χρώμα, ωστόσο υπάρχουν και πιο ανοιχτές αποχρώσεις. Η καρυδιά  είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο ξύλο, προσφέροντας μια ποικιλία αποχρώσεων  για να συμπληρώσετε το ντεκόρ σας.

Κατασκευασμένα είδη ξύλου

ΝΟΒΟΠΑΝ

Το νοβοπάν είναι κατασκευασμένο από ξύλο, κατασκευασμένο από τσιπς και ξυλάκια που είναι συνδεδεμένα μαζί με ρητίνη. Το νοβοπάν είναι εξαιρετικά δημοφιλές κατά την κατασκευή επίπλων, ειδικά επίπλων Ikea. Είναι ένα πυκνό ξύλο και χρησιμοποιείται συνήθως με μια επενδυμένη επιφάνεια που χρησιμοποιείται για έπιπλα και επιφάνειες εργασίας.


MDF

Το MDF είναι πολύ ισχυρό και είναι πολύ πιο δημοφιλές από ότι σκέφτονται οι άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, πολλοί θα εκπλαγούν για το πόσα έπιπλα MDF είναι γύρω τους.Με την ισχυρή / πυκνή δομή του, τα έπιπλα σας είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ό, τι περιμένετε, ωστόσο δεν είναι συμπαγές ξύλο. Το MDF είναι εξαιρετικά δημοφιλές με την Ikea, έναν άλλο κορυφαίο έμπορο επίπλων.Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα έπιπλα που κατασκευάζονται με MDF θα έχουν ένα ξύλινο καπλαμά σε αυτό για να του δώσει μια τελειωτική αφή.


ΚΟΝΤΡΑ ΠΛΑΚΕ

Το κόντρα πλακέ είναι ένα πολύ ισχυρό κατασκευασμένο ξύλο, όπως είναι η συσσώρευση στρώσεων ξύλινων καπλαμάδων που συγκολλούνται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα επίπεδο λείο φύλλο ξύλου.Είναι δημοφιλής στις βιομηχανίες επίπλων και δαπέδων λόγω της εγγενούς αντοχής τους στη στρέβλωση λόγω της συγκολλημένης διασταυρούμενης κατασκευής.


ΜΕΛΑΜΙΝΗ

Η μελαμίνη αναφέρεται σε ένα λεπτό στρώμα ξύλου που κόβεται από την περιφέρεια ενός δέντρου. Στη συνέχεια συνδέεται με ένα πυκνό κομμάτι ξύλου, το οποίο είναι συνήθως MDF, μοριοσανίδες ή κόντρα πλακέ. Οι μελαμίνες είναι διαθέσιμες σε πολλά μεγέθη, που κυμαίνονται από 3 έως 6 χιλιοστά πάχους.Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν λανθασμένα ότι τα έπιπλα από μελαμίνη είναι φθηνότερα από τα στερεά ξύλα. Ωστόσο, οι μελαμίνες χρησιμοποιούνται συχνά στα κομμάτια επίπλων υψηλών επιπέδων και μπορεί να είναι πιο δαπανηρές από το συμπαγές ξύλο.Ο τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το έπιπλο σας είναι από μελαμίνη είναι κοιτάζοντας τις άκρες και εξετάζοντας εάν οι γραμμές κόκκων τρέχουν από πάνω και πάνω από τις άκρες του ξύλου. Ως μελαμίνη είναι πραγματικό ξύλο, θα δέχεται λεκέδες και τελειώνει σαν μασίφ ξύλο.